микитась, хабар

Ексдепутат Микитась обікрав Міноборони на суму 307 млн гривень

Ексдепутат Микитась був впійманий на розкраданні грошей. Довкола колишнього народного депутата та забудовника Максима Микитася розгорнувся корупційний  скандал. Йому було оголошено підозру у розкраданні 307 мільйонів гривень Міністерства оборони України. Розкрадання відбувалося у 2018 році  під час будівництва захищених складів для зберігання ракет та боєприпасів Збройних Сил. 

Журналісти стверджують, що підозру також оголосили колишньому першому заступнику Начальника Генерального штабу ЗСУ Ігорю Колеснику та іншим чотирьом особам. 

За даними слідства, що у 2018 році Міністерство оборони України уклало контракти на будівництво захищених складів на суму близько 3 мільярди гривень. Компанії були підконтрольні депутатові. 

Нардеп Микитась планував заволодіти частиною цих коштів. На заваді цьому стояли законодавчі обмеження. Ці обмеження стосувалися того, що дозволялося сплачувати аванс не більше 30% від річного обсягу робіт. Щоб здійснити свою схему, Микитась та його спільники внесли зміни до постанов Кабінету Міністрів. Ці зміни  дозволяли перераховувати аванс у розмірі 80% від загальної вартості контрактів. За висновками слідства, протягом листопада-грудня 2018 року понад 307 мільйонів гривень було перераховано на рахунки підконтрольної депутату компанії.

“Проте фактично будівництво об’єкта, який повинен був підсилити обороноздатність країни, не було розпочато, і виділені кошти були виведені на рахунки інших підконтрольних компаній”, – йдеться у повідомленні.

Чим ще відзначився Микитась?

У жовтні 2022 року НАБУвже  затримували нардепа Микитася Микитася за спробу підкупу мера Дніпра, Бориса Філатова. Сума хабаря складала 22 000 0000 євро. Цей випадок визнали одним із найбільших випадків неправомірної вигоди, що були зафіксовані правоохоронцями в Україні.

Микитась, який колись був народним депутатом і в минулому займав високу посаду в державній компанії “УкрБуд”, запропонував меру Дніпра Борису Філотову хабара за укладення контракту на будівництво метрополітену з компаніями поза конкурсом. Ці компанії були підконтрольні Микитасю. Гроші обіцяв виділяти частинами до завершення проєкту у 2027 році.

За цю “лояльність” мера, екс-нардеп обіцяв сплатити 10% від вартості проєкту, що складало 22 мільйони євро. Фінансування для проєкту надавався за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *